Kunstenares Hera misleidde

Ga naar beneden

Kunstenares Hera misleidde

Bericht  Admin op zo dec 09 2007, 18:40

Homostel: Kunstenares Hera misleidde ons

Henny de Lange
De Iraanse kunstenares Sooreh Hera heeft homo’s die ze fotografeerde voor haar omstreden project over islam en homoseksualiteit, misleid.
Deze beschuldiging uit een homopaar dat deze week foto’s van zichzelf in diverse media voorbij zag komen. Ook heeft Hera hun foto’s zonder toestemming in een film gemonteerd, die YouTube inmiddels van de site heeft gehaald.

De kunstenares had het Nederlandse stel vorig jaar op een homofeest aangesproken en gevraagd of ze hen mocht fotograferen voor haar eindexamenproject. „Ze presenteerde het volmaakt onschuldig, het woord islam of geloof is niet gevallen”, zeggen de mannen die anoniem willen blijven. Ze voelen zich onveilig omdat ze herkenbaar in beeld zijn gebracht en geen maskers dragen, zoals de twee Iraanse homo’s die Hera ook fotografeerde.

Het stel heeft de kunstenares gevraagd alle foto’s te verwijderen, maar ze weigerde dat tot nu toe. Ze zegt dat dat geen zin heeft omdat de beelden overal zijn verspreid. Ze begrijpt niet waar de mannen zich druk om maken. Ze moeten juist ’trots’ zijn op de foto’s en hun geaardheid. „Maar daar gaat het helemaal niet om, ze heeft ons misbruikt om een statement te kunnen maken.”

Het Haags Gemeentemuseum dat het werk van Hera selecteerde voor een tentoonstelling, heeft de foto’s afgewezen, omdat op de maskers de gezichten van de profeet Mohammed en diens schoonzoon Ali zijn afgebeeld. Volgens het museum is dat beledigend voor bepaalde groepen. Museumgouda heeft aangeboden deze foto’s te exposeren, maar wanneer staat nog niet vast.
bron: http://www.trouw.nl/Kunstenares_Hera_misleidde

Wat een publiciteitstunt zeg... wouw. jocolor


Admin
Admin

Aantal berichten : 138
Registration date : 01-10-07

Profiel bekijken http://vijaybabu.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

meer publiciteit...

Bericht  Zaza001 op wo dec 12 2007, 10:58

Museumdirecteur krijgt bewaking
Door RUUD F. WITTE

GOUDA - De directeur van museumgoudA, Ranti Tjan, heeft bewaking gekregen. Tjan wordt beveiligd vanwege zijn inzet om de omstreden foto's van de kunstenares Sooreh Hera tentoon te stellen. Op deze foto’s dragen twee islamitische homoseksuele mannen maskers van de profeet Mohammed en zijn schoonzoon Ali.

Over de aard en omvang van de bewaking wil Tjan niets kwijt. Zelf zegt hij zich nog vrij te kunnen bewegen. ,,En ook de geest is vrij,’’ klinkt het optimistisch uit zijn mond.

Of de foto’s over enige tijd in Gouda te zien zijn, is nog niet duidelijk. Het aanbod van Tjan aan Hera staat nog steeds, zegt hij.

De jonge Nederlands-Iraanse kunstenares op haar beurt zegt in een open brief aan minister Plasterk in NRC Handelsblad dat ze betwijfelt of museumgoudA de gehele serie tentoon wil stellen. Plasterk schrijft in dezelfde krant geschrokken te zijn dat de kunstenares moet onderduiken vanwege haar kunst.

Tjan zegt uit hetzelfde stuk te kunnen opmaken dat Hera hoopt dat het Gemeentemuseum in Den Haag, dat onlangs de meest omstreden foto en een filmpje heeft geweerd, overstag gaat en alsnog de collectie als één geheel laat zien.

De opmerking van Tjan, vorige week, dat Hera in Gouda welkom is, heeft een golf van publiciteit op gang gebracht.

De museumdirecteur stelt dat hij dat niet helemaal heeft zien aankomen. Spijt heeft hij er allerminst van. De e-mail naar Hera om eens te komen praten, is beslist geen bevlieging geweest, verzekert hij. Van een publiciteitsstunt is evenmin sprake, verzekert hij.

Bron: http://www.ad.nl/groenehart/gouda/article1889946.ece?nscategory=topStoryA

Moskeeën manen tot rust: http://www.ad.nl/groenehart/gouda/article1886693.ece
Fotografe schrijft brief aan Plasterk: http://www.ad.nl/cultuur/article1886517.ece
avatar
Zaza001

Aantal berichten : 59
Location : Somewhere between Mars and Pluto...
Registration date : 02-10-07

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum