Nood na cycloon...

Ga naar beneden

Nood na cycloon...

Bericht  Admin op wo dec 05 2007, 12:12


Nood na cycloon Sidr blijkt nog veel hoger dan tot nu toe gedacht. © AFP


Langs Bengaalse kust is alles weg
Van onze redactie buitenland

De humanitaire crisis die de cycloon Sidr drie weken geleden in Bangladesh heeft veroorzaakt is veel ernstiger dan aanvankelijk werd gedacht. Volgens de Verenigde Naties zijn in totaal ruim 8,5 miljoen Bengalen getroffen door de ramp, anderhalf miljoen meer dan de eerste schattingen. Volgens de VN zijn er nu 2,6 miljoen Bengalen die dringend noodhulp nodig hebben. Voedsel, onderdak en contant geld zijn de drie grootste noden, zei de humanitaire afdeling van de VN gisteren.

De tropische cycloon Sidr, die op 15 november met windsnelheden tot 250 kilometer per uur over het land raasde, heeft zeker 3268 mensen het leven gekost. Voor zover bekend worden 872 mensen nog vermist. Dat het aantal doden hierop is blijven steken, is vooral te danken aan het ’Cyclone Preparedness Programme’. Tienduizenden speciaal opgeleide vrijwilligers waarschuwden de lokale bevolking toen de storm eraan kwam, waardoor ze tijd kregen om te vluchten, bijvoorbeeld naar bunkers op betonnen palen of naar hoger gelegen grond.

Ook de materiële schade is aanzienlijk groter dan werd aangenomen. Er zijn bijna 564.000 woningen volledig weggevaagd. Bijna 900.000 onderkomens zijn beschadigd. Ook zijn 1,25 miljoen stuks levende have en ruim 800.000 hectare aan oogsten verloren gegaan. Honderdduizenden Bengalen zijn daardoor hun belangrijkste bronnen van inkomsten kwijtgeraakt.

Bangladesh, een van de armste landen ter wereld, heeft de internationale gemeenschap om 680 miljoen euro gevraagd, voor de wederopbouw van de zwaar getroffen kustgebieden in het zuidwesten. Tot nu toe zou 320 miljoen euro zijn toegezegd. De Bengalese interim-premier Fakhruddin Ahmed deed maandag een dringend beroep op de internationale gemeenschap om te helpen bij dit soort natuurrampen die „steeds verder toenemen in zwaarte en frequentie als gevolg van klimaatverandering”.

bron: http://www.trouw.nl/hetnieuws/wereld/article861295.ece/Langs_Bengaalse_kust_is_alles_weg#readmore

Admin
Admin

Aantal berichten : 138
Registration date : 01-10-07

Profiel bekijken http://vijaybabu.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum