Nederland schendt rechten kind

Ga naar beneden

Nederland schendt rechten kind

Bericht  Zaza001 op ma jan 21 2008, 10:38

Nederland schendt rechten kind
AMSTERDAM - Nederland neemt het nog steeds niet nauw met de rechten van kinderen. Het vreemdelingenbeleid, de veiligheid en jeugd- en gezondheidszorg voldoen niet aan het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind.In het Jaarbericht Kinderrechten 2008, dat Unicef en Defence for Children International vandaag voor het eerst presenteren, blijkt dat overheden en instanties het VN-verdrag onvoldoende toepassen. En dat terwijl het in Nederland al sinds 1995 van kracht is.

In het rapport kraken de kinderrechtenorganisaties en enkele deskundigen kritische noten over de behandeling van jonge vluchtelingen en illegale kinderen en de situatie van kwetsbare groepen die slachtoffer zijn van geweld of verstoken blijven van zorg en hulp.

Het VN-comité dat toeziet op naleving van het verdrag, tikte Nederland in 2004 al op de vingers voor het strenge vreemdelingenbeleid. Vier jaar later concluderen de kinderrechtenorganisaties en enkele deskundigen dat Nederland niets met de aanbevelingen heeft gedaan. Daarnaast schiet de aanpak van kindermishandeling tekort en worden probleemkinderen te snel in instellingen ‘opgesloten’.

Jan-Pieter Kleijburg, directeur van Defence for Children International, wijst er op dat Nederland rijk genoeg is om het verdrag uit te voeren. ,,Nederland is internationaal een voorvechter van mensenrechten. Maar laat het dan eerst in eigen huis zien.’’

http://www.ad.nl/binnenland/article1983396.ece
avatar
Zaza001

Aantal berichten : 59
Location : Somewhere between Mars and Pluto...
Registration date : 02-10-07

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Re: Nederland schendt rechten kind

Bericht  Zaza001 op ma jan 21 2008, 10:42

DEN HAAG - Nederland leeft de rechten van het kind nog onvoldoende na. Illegale kinderen worden uitgesloten van allerlei voorzieningen, aanpak van kindermishandeling schiet nog tekort en de wachtlijsten in de jeugdzorg zijn te lang.
Het wordt hoog tijd dat er in Nederland een kinderombudsman komt. Dat stellen Unicef Nederland en Defence for Childeren International Nederland in hun eerste Jaarbericht Kinderrechten dat ze maandag overhandigen aan minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin.
Een panel van vijf deskundigen deelde rapportcijfers uit voor de manier waarop Nederland omgaat met kindermishandeling, jeugdzorg, jeugdstrafrecht, illegale kinderen en jeugdgezondheidszorg. Drie van de vijf terreinen scoorden in de ogen van het panel een onvoldoende.

Dat komt onder meer omdat er nog te vaak illegale kinderen in de cel belanden en families op straat worden gezet. Als het gaat om gezondheidszorg wijst het jaarbericht op meisjesbesnijdenis en het tekort aan jeugdpsychiaters. Ook constateren de organisaties een verharding van de aanpak van jeugdcriminaliteit, waardoor steeds meer jongeren achter de tralies belanden.
Op al deze punten schiet Nederland tekort in de naleving van de rechten die zijn vastgelegd in het kinderrechtenverdrag dat de Verenigde Naties in 1989 aannamen. In 2002 stelde het Kinderrechtencollectief, waarvan de Nederlandse afdelingen van Unicef en Defence for Children deel uitmaakten, ook al dat Nederland het verdrag niet goed naleeft.

http://www.ad.nl/binnenland/article1983529.ece
avatar
Zaza001

Aantal berichten : 59
Location : Somewhere between Mars and Pluto...
Registration date : 02-10-07

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven

- Soortgelijke onderwerpen

 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum