Er was niemand met nul fouten

Ga naar beneden

Er was niemand met nul fouten

Bericht  iemand op ma dec 31 2007, 21:45

Kinderen begrijpen 'ijshoofdpijn' niet


Bijna negentig procent van de basisscholieren weet dat water moeilijk opzij gaat en dat het daarom pijn doet als je plat op je buik in het zwembad valt. Dat blijkt uit de inzendingen voor de juniorvariant van de Nationale Wetenschapsquiz 2007.
Waarom je hoofdpijn krijgt als je te snel een ijsje eet, was 89 procent van de inzenders een raadsel. De overgrote meerderheid dacht dat door kou de bloedvaten in je hoofd verkrampen. Dat je hersenen dan juist te snel opwarmen, klonk slechts elf procent van de inzenders logisch in de oren.

De Nationale Wetenschapsquiz wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en de VPRO. Naast de quiz voor volwassenen is er een quiz voor kinderen, die ook bestaat uit vragen die via kranten worden verspreid en uit een tv-quiz.

De Nationale Wetenschapsquiz Junior 2007 was moeilijker dan die van 2006. Er was niemand met nul fouten. De beste achttien inzenders hadden één vraag fout. Daar zaten acht scholen bij. Gemiddeld hadden de deelnemers vijf van de negen vragen goed. Meisjes bleken dit jaar duidelijk slimmer dan jongens. Zij scoorden op zeven van de negen vragen beter dan jongens. Alleen de manier waarop giraffen drinken en de ijsjesvraag bleken voor jongens minder geheimen te bevatten.

Hoe jonger de inzender, hoe beter hij of zij weet waarom een mengsel van blauwe en gele verf er groen uitziet. Meer dan de helft van de kinderen van acht jaar en jonger had deze vraag goed, terwijl slechts een derde van de elf- en twaalfjarigen invulde dat je oog het verschil tussen blauw en geel niet meer kan zien zodra je de verf hebt gemengd.

De televisie-uitzending van gisteren is gewonnen door Marita Vaes (11 jaar) uit Tilburg. Winnaar van de kranteninzenders is Theo Nijssen uit Asenray geworden. Hij wint een reis met zijn gezin naar een Europese hoofdstad. De tweede prijs gaat naar Niels Roeland uit Zwartsluis. Hij mag met zijn gezin naar een hoofdstad in de Benelux. Harm van der Velde uit Bolsward wint de derde prijs, een reis naar een Nederlandse provinciehoofdstad. Uit de inzenders die één fout hadden gemaakt, trok de notaris de klas van de negenjarige kaatser uit de familie Sijbesma van OBS de Romte uit Dronrijp. De leerlingen van deze klas gaan op schoolreisje naar een Nederlandse provinciehoofdstad.

http://www.nd.nl/document.aspx?document=nd_artikel&vorigDocument=&id=106161

iemand

Aantal berichten : 101
Registration date : 31-10-07

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum