De emotionele gevoelens van kinderen.

Ga naar beneden

De emotionele gevoelens van kinderen.

Bericht  Admin op vr dec 21 2007, 23:35

Docent knuppelt konijn dood voor klas

Door INGRID DE GROOT

DORDRECHT - Het Wellantcollege aan de Groenezoom in Dordrecht vindt dat een docent in klas 4-vmbo te ver is gegaan door een ziek konijn in de klas dood te slaan met een knuppel.
De docent was ruw tijdens de les Dierenhouderij, in aanwezigheid van geschrokken scholieren van vijftien en zestien jaar.
De leraar had de kinderen weliswaar vooraf gewaarschuwd dat hij het dier ging afmaken, maar de school vindt zijn gedrag desondanks "onaanvaardbaar".
Ook de Dordtse Dierenbescherming keurt de handeling af.
Volgens directeur B. van Liempt van de Dordtse land- en tuinbouwschool, hebben geschokte scholieren zich deze week bij de schoolleiding gemeld omdat er volgens hen sprake is van ernstige mishandeling.
Volgens een getuige waren diverse knuppelslagen nodig om het dier uit zijn lijden te verlossen.
De docent zelf houdt vol dat het dier na één ferme tik dood was.
De school heeft het incident intern onderzocht. Naar de mening van adjunct-directeur L. Verhoef is onvoldoende rekening gehouden met de emotionele gevoelens van kinderen. Het konijn had nooit doodgeslagen moeten worden, zegt hij.
"Ook al is het pijnloos en snel. We willen niet dat het gebeurt. Dit gedrag was onverstandig.";
Na de kerstvakantie gaat de schoolleiding rond de tafel met de vakgroep Dierhouderij om nieuwe incidenten te voorkomen. Er wordt een protocol opgesteld, nadat er vrijdag met de docent "een stevig gesprek is gevoerd".
De leerkracht was volgens Verhoef ook betrokken bij een ander incident. Toen een cavia hem in de klas hard in zijn vingers beet, smeet de docent het knaagdier tegen het raam. Volgens de man was het per ongeluk en ging het "absoluut om een reflex".
De docent verklaart dat hij het zieke konijn doodknuppelde omdat dat volgens hem gebruikelijk is in dierenfokkerijen en dierenspeciaalzaken. Het beestje had een verlamd pootje.
Volgens scholieren komt het afmaken van dieren door leerkrachten wel vaker voor op de school.
Een veertienjarige jongen zegt dat een docente een zieke rat de nek omdraaide waar hij bij was. Hij was zich rotgeschrokken. "Ik had het dier net water gegeven. Ik vond het zielig."
Het Wellantcollege leidt twaalf- tot zestienjarige pubers op voor dierenmanagement. De jongeren kunnen uiteindelijk assistent worden bij een dierenarts of werken in een hondentrimsalon, een dierenspeciaalzaak of de kinderboerderij.
"Veel scholieren zien een beest als knuffeldier" zegt Verhoef.
Dieren worden volgens directeur Van Liempt op het Wellantcollege met veel liefde verzorgd. Ook bij ziekte komt er nooit een docent aan te pas om die dieren af te maken, zegt hij. Dan zijn er altijd nog dierenartsen. Wij horen respectvol met de dieren om te gaan. Dat hoort bij het karakter van deze school."
Scholiere Gabriële (14) vindt het niet normaal. "Je slaat zo'n konijn toch niet neer?"
De docent die nu in opspraak is, zou volgens een andere leerlinge ook al eens een les kippenslachting hebben georganiseerd.
"Ik heb die les geweigerd, omdat ik een dierenvriend ben. Ik ben niet op deze school gekomen om te slachten."
Een veertienjarig meisje staat met vriendinnen op het schoolplein en kan niet geloven dat er met een stok is geslagen.
"Het is een fabel" denkt zij. "Welke docent slaat nou een dier dood?"

Admin
Admin

Aantal berichten : 138
Registration date : 01-10-07

Profiel bekijken http://vijaybabu.actieforum.com

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum